بیم دتکتور

در سیستم کشف و اعلام حریق معمولا یک تجهیز مهمی‌که استفاده می‌شود دتکتور است؛ دتکتورها به نوبه خود انواع مختلفی دارند. بیم دتکتور از جمله پرکاربردترین دتکتورهای دودی خطی هستند که در سیستم‌های اعلام حریق هم مورد استفاده قرار می‌گیرند. در رابطه با کاربرد بیم دتکتورها باید بگوییم که در انبارها، سوله‌ها یا مکان‌هایی که دارای سقف بلند هستند. بیم دتکتورها به دتکتورهای لیزری معروف هستند که می‌توانند سطح وسیعی از منطقه را پوشش دهی کنند. اجراء و راه اندازی این تجهیز نیازی به لوله کشی یا کابل کشی ندارد و این موارد همه با هم باعث شده‌اند که برای محافظت از سوله‌های وسیع و صنایع با ارتفاع بالا استفاده شوند.

بیم دتکتورها نسبت به سایر دتکتورها از کاربرد وسیع‌تری برخوردار هستند و بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرند. در حقیقت استفاده از این تجهیز فواید و مزایای زیادی به همراه دارد و در عین حال از ظاهری بسیار زیبا هم بهره‌مند است. در واقع این بیم‌ها عملکرد آسانی دارند و تعمیر و نگهداری آن بسیار راحت است و می‌توان از راه دور آن را کنترل کرد. از دیگر مزیت‌های این تجهیز می‌توان به قابلیت تنظیم حساسیت از راه دور، امکان تست داخلی، تعویض هوا، عدم وجود آلارم کاذب، برای مناطق مرتفع که دسترسی به آن مشکل است گزینه ایده‌آلی است و کاهش کابل کشی و… را می‌توان نام برد. توجه کنید با وجود تمام ویژگی‌های این محصول معایبی هم دیده می‌شود، یعنی در شرایط جوی نامناسب دچار خطا می‌شود و ممکن است که به درستی عمل نکند.

دتکتور یکی از تجهیزات مهم مورد استفاده در سیستم تشخیص و اعلام حریق می باشد. در واقع کاری که ردیاب انجام می دهد تشخیص آتش و ارسال سیگنال به کنترل پنل است.

آتش ندا این افتخار را دارد که به صورت رسمی نماینده چندین برند داخلی و خارجی باشد. همه ی این تلاش ها در این جهت بوده که این گروه بتواند سه  هدف خود یعنی معرفی، تحویل و پشتیبانی محصولات باکیفیت به مشتریان را محقق کند. تهران، خیابان لاله زار جنوبی، مجتمع تجاری بوشهری، طبقه۲

ترازبندی، قیمت و انواع بیم دتکتور

نحوه کار بیم دتکتور و انواع آشکار ساز

تاثیر شرایط آب و هوایی بر بیم دتکتور

در جریان مولکولی، مولکول‌های گاز در یک پرتو موازی که به سطح طبیعی بیم دتکتور برخورد می کنند، با توزیع هرج و مرج ایجاد می‌شوند. برای همان درجه حرارت پرتو و سطح، معادله تعادل فرآیند، بیان شده بر حسب سرعت برخورد،

(۸٫۲) جایی که n m چگالی تعداد مولکول‌ها است. زیرنویس‌های b و c به ترتیب به جریان جهت دار و آشفته مولکول‌ها اشاره دارند.

مقایسه بیم دتکتور و دتکتور نقطه‌ای

دتکتور نقطه‌ای سطح مقطع کمی دارد در حالیکه بیم دتکتور سطح مقطع بزرگی دارد.

دتکتورهای دود نقطه‌ای کابل کشی زیادی لازم دارند اما بیم دتکتور مکانیزم خطی دارد و کابل کشی زیادی نیاز ندارد.

دتکتور نقطه‌ای گرد و غبار می‌گیرد و پس از مدتی آلارم کاذب ایجاد می کند و خطا می‌دهد اما بیم دتکتور اینگونه نیست.

برند های فروشنده بیم دتکتور

برندهای فروشنده بیم دکتور عبارتند از:

هوچیکی

فایربیم

فایر ری

زتا

طول برد بیم دتکتور

بیم دتکتور موتورایز فایر ری Fireray5000 دارای تاییدیه آتش نشانی با برد  ۵۰ و ۱۰۰ متری می باشد.

مشخصات مکانیکی آن به صورت زیر است:

  • هد بیم دتکتور دارای ارتفاع ۱۸۰ میلی متر با عمق۶۲ میلی متر است.
  • کنترلر دارای ارتفاع ۱۸۵ میلی متر با عمق۵ میلی متر است.
  • کیت میان برد دارای ارتفاع ۲۹۳ میلی متر با عمق۵ میلی متر می باشد.
  • کیت دور برد دارای ارتفاع ۳۹۴ میلی متر با عمق ۵ میلی متر می باشد.

انواع بیم دتکتور

استاندارد نصب بیم دتکتور

فاصله بین فرستنده گیرنده بیم دتکتور و رفلکتور از۵ تا۱۰۰ متر است. پهنای مانیتورینگ به ارتفاع ناحیه‌ی حفاظتی بستگی دارد و می تواند بین ۸ تا ۱۵ متر باشد.

 حداقل فاصله بیم دتکتور از دیوار، سقف یا تیرچه و مواد موجود در ناحیه‌ی حفاظتی ۳۰ سانتی متر است.

حداقل فاصله‌ی بین دو فرستنده گیرنده‌ی موازی بسته به ارتفاع ناحیه­‌ی حفاظتی از ۱ متر تا ۶ متر می‌باشد.

قیمت بیم دتکتور متعارف

قیمت بیم دتکتور متعارف قیمت انواع بیم دتکتورهای متعارف به نوع بیم دکتور و برد آن، کنترلر، گارانتی و درجه حفاظت ان بستگی دارد. جهت اطلاع دقیق از قیمت بیم دتکتور می توانید از طریق راه‌های ارتباطی مندرج در وبسایت با ما تماس بگیرید.

طراحی بیم دتکتور

آشکارسازهای دود پرتو نوری حداقل از یک فرستنده نور و یک گیرنده تشکیل شده‌اند که حساس به نور هستند. گیرنده حساس به نور، نوری را که در شرایط عادی توسط فرستنده تولید می شود، کنترل می کند. در صورت عدم دود ، نور از یک فرستنده نور به یک خط مستقیم به گیرنده منتقل می شود.
در آتش سوزی، وقتی دود در مسیر ردیاب پرتو قرار می گیرد، مقداری از نور توسط ذرات دود جذب شده یا پراکنده می شود. این امر باعث کاهش سیگنال دریافتی می شود و منجر به افزایش تیرگی نوری یعنی انتقال نور از طریق مسیر پرتو می شود. طراحی بیم دتکتور اصولا بر اساس نور است و قابلیت‌های مختلفی را دارا است.

آموزش نصب بیم دتکتور

نصب و راه اندازی بیم دتکتور کاری ساده و آسان است. در طول مسیر این بیم دتکتور تا رفلکتور آینه‌ای هیچ مانعی در محدوده نیم متری آن وجود نداشته باشد. در خصوص جانمایی محل نصب آشکارساز، فاصله بیم دتکتور از دیوار کناری آن نباید کمتر از نیم متر (۵۰ سانتی متر) باشد. برای نصب آشکارسازهای پرتوی آینه در انبارها و یا سوله‌های بزرگ که طول آن بیشتر از ۱۰۰ متر هست، نیاز است که دو بیم دتکتور در یک راستا نصب شود.
– پیچ رفع پوشش را شل کرده و درپوش را بردارید. ۲ پیچ ثابت واحد را شل کنید و با کمی کشیدن شاسی، آن را جدا کنید.
– سیم را از سوراخ سیم در شاسی عبور داده و با استفاده از پیچ‌های نصب کننده آشکارساز همراه شاسی، شاسی را در محل نصب خود محکم کنید.
– پس از عبور سیم از برش اسفنج موجود در بسته، سیم را از سوراخ سیم کشی عبور دهید.
– پس از انجام سیم کشی، اسفنج را به داخل سوراخ سیم فشار دهید تا پر شود. واحد را روی شاسی نصب کرده و با بستن پیچ‌‌های ثابت واحد آشکارساز، آن را محکم کنید
– ترازوی محور OPTICAL، محورهای نوری مربوط به فرستنده و گیرنده را تنظیم کنید.
– در نهایت عملکرد واحد را بررسی کنید. حساسیت را در صورت لزوم تنظیم کنید.
– درپوش را وصل کنید و با استفاده از پیچ نصب شده روی درب آن را محکم کنید.

تنظیم زمان وقفه

با تنظیم میزان تنظیم زمان تنظیم وقفه می توان حساسیت تشخیص را تنظیم کرد. هنگامی که واحد بر روی دیوار نصب می شود، می توان زمان وقفه را بیشتر تنظیم کرد زیرا مانع نمی تواند به سرعت حرکت کند. به این ترتیب می توان از انجام یک عمل اشتباه توسط پرنده، حیوان کوچک، کاغذ و سایر اشیا که پرواز می کند جلوگیری کرد. حساسیت را با توجه به سرعت حرکت یک متجاوز احتمالی تنظیم کنید. همچنین، حتماً پس از تنظیم واحد را برای کارکرد بررسی کنید.

تست بیم دتکتور بعد از نصب

ردیاب‌های بیم دتکتور که همراه با گیرنده هستند، نسبت به ردیاب‌های دود نقطه‌ای برتری دارند، زیرا می توانید آنها را بر روی دیواره یا زیر سطح ردیاب‌های لکه‌ای در سقف نصب کنید. آشکارسازهای پرتو همچنین تشخیص می دهند که دود از فاصله دور جمع می‌شود.

 آشکارسازهای پرتوی پیش بینی شده یک پرتو نور مادون قرمز را به یک گیرنده ترسیم می کنند، اگر مسیر پرتو بیش از هشت تا ۱۰ ثانیه حاوی دود باشد، فعال می شود.

 آشکارسازهای اشعه نوری دود را در مناطق وسیع تشخیص می دهند و آنها را برای مراکز خرید، موزه‌ها و فرودگاه‌ها ایده آل می کند. قبل از آزمایش ردیاب دود پرتو، به مسئولان مربوطه بگویید که سیستم را برای نگهداری پایین قرار دهند.

مراحل تست بیم‌دتکتور

– برای آزمایش و نگهداری بیم دتکتور مطمئن شوید که گیرنده یک LED سبز چشمک زن نشان می دهد. اگر چشمک زدن را مشاهده نمی کنید یا زنگ هشدار را نمی شنوید، به این معنی است که آشکارساز برق را از دست داده و سیم کشی نیاز به بررسی دارد.
– از سمت درست کارت آزمون استفاده کنید. کارت آزمون دو طرفه هنگام اجرای تست‌ها از شرایط دود تقلید می کند. تنظیمات حساسیت آشکارساز به شما اجازه می‌دهد تا از کدام طرف کارت استفاده کنید.
– قسمت فیلتر آزمایش “بدون زنگ هشدار” را روی لنز گیرنده نگه دارید. زنگ هشدار باید قبل از ۱۵ ثانیه به صدا درآید و چراغ سبز همچنان ادامه دارد. فیلترهای آزمایش تنظیمات حساسیت ردیاب های بیم دتکتور را تأیید می کنند.
– قسمت فیلتر آزمایش “Alarm” را روی لنز گیرنده قرار دهید. زنگ هشدار باید در عرض ۱۵ ثانیه به صدا در بیاید. اگر آشکارساز هشدار نداد، سیم کشی را بررسی و اصلاح کنید، سپس دوباره واحد را تست کنید. اگر زنگ هشدار پس از آزمایش دوم خاموش نشد، آشکارساز پرتو را برای تعمیر برگردانید.
– با فشار دادن دکمه تنظیم مجدد واقع در بعضی از مدل‌ها پشت درب گیرنده عقب، دتکتور پرتو را بازنشانی کنید. برای تنظیم مجدد واحد می توانید لحظه ای برق را قطع کنید.

چرا باید از بیم دتکتور استفاده کنیم؟

ردیاب‌های پرتو با اندازه گیری میزان سیاهی سیگنال دریافت شده خود کار می کنند. ساختمانهایی که دارای اضلاع باز هستند و قسمت‌های خارجی ما باز است، می توانند در معرض ابر و مه باشند. تغییر درجه حرارت شدید ساختمان می تواند باعث ایجاد تراکم در بازتابنده یا سر پرتو شود و باعث خوانش غلط شود.
توجه داشته باشید که سناریوهای جوی مختلف را معمولاً در ماه‌های زمستان در نظر بگیرید. بیم دتکتور می تواند امنیت محیط را تضمین کند و آسیب‌های بزرگ و ایجاد خسارات ناشی از آتش سوزی جلوگیری می‌کند.

مقایسه بیم دتکتور با دتکتور نقطه ای دودی

آشکارسازها در حفاظ‌های از جنس پلاستیک قرار دارند که معمولا با قطر صد و پنجاه میلی متر و بیست و پنج میلی متر ضخامت دارند؛ اما شکل و اندازه آن‌ها متفاوت است. دود به دو شیوه فوتوالکتریک و یونیزاسیون تشخیص داده می شود. در سیستم بیم‌ها امکان دارد تنها از یک روش یا از هر دو نوع استفاده شود. با استفاده از هشدارهای حساس می توان افراد سیگاری را در مناطقی که استعمال سیگار ممنوع است، شناسایی و جلوگیری کرد. ردیاب های دود در ساختمان‌های بزرگ تجاری و صنعتی معمولا به سیستم اعلام حریق مرکزی متصل می شوند. ردیاب های دود خانگی از واحدهای منفرد باتری گرفته تا چندین واحد به هم پیوسته با پشتیبان باتری متغیر است. با واحدهای بهم پیوسته، اگر هرکدام از آن‌ها دود را تشخیص دهند، تمام آلارم‌ها حتی در صورت قطع برق خانگی نیز فعال می شوند. این دستگاه برای تشخیص آتش سوزی در مکان‌هایی به کار می رود که بیم دتکتورهای دود نقطه‌ای از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نباشند یا استفاده از آن‌ها به دلیل ارتفاع ساختمان محدود است. در مقایسه با بیم دتکتور ردیاب‌های دود نقطه‌ای از دو اصل زیر استفاده می کنند.

ردیاب دودی اتاق یونیزه

این نوع با ورود دود به محفظه ردیاب یونیزاسیون، دود را با تغییر جریان‌های بین الکترود تشخیص می دهد. این آشکارساز به ویژه به دود حاوی ذرات کوچک حساس است، مانند این که در آتش سوزی‌های سریع سوزان تولید می شود؛ اما ممکن است نسبت به ذرات بزرگ تر موجود در دود متراکم نوری با جرم مشابه حساسیت کمتری داشته باشد.

ردیاب های یونیزاسیون حاوی یک عنصر رادیواکتیو کوچک هستند که در محفظه تشخیص وجود دارد. این امر باعث شده است که بیشتر تولیدکنندگان تولید این دستگاه ها را متوقف کنند. هنگام دور انداختن این نوع آشکارسازها که در نهایت فرآیندی پرهزینه است، باید مراحل سختگیرانه ای دنبال شود.

ردیاب نوری دود

 این نوع با استفاده از اصل پراکندگی نور، دود را تشخیص می دهد. وقتی دود وارد محفظه می شود، منبع کوچک LED در آشکارساز به سمت گیرنده منحرف می شود تا ردیاب را تحریک کند. ردیاب‌های دود نوری به دود متراکم نوری حساس هستند؛ اما نسبت به ذرات کوچک موجود در آتش سوزی‌های تمیز که دود قابل مشاهده کمی تولید می کنند، حساسیت کمتری دارند.

مقایسه بیم دتکتور با دتکتور حرارتی

در مقایسه با بیم دتکتور، دتکتور حرارتی اعلام حریق برای پاسخ زمانی است که convected  انرژی حرارتی از یک آتش سوزی درجه حرارت از یک عنصر حساس به حرارت افزایش می‌دهد. جرم حرارتی و رسانایی این عنصر تنظیم جریان میزان حرارت به عنصر. تمام بیم دتکتورهای حرارتی این تاخیر حرارتی را دارند. سنسورهای حرارتی دو دسته بندی کلیدی عملکرد یعنی نرخ افزایش و دمای ثابت دارند. این ردیاب‌های حرارتی باعث کاهش خسارت‌های به اموال می شوند.

بیم دتکتور حرارتی

بیم دتکتور حرارتی برچسبی دارد که روی آن نوشته شده است: «برای زندگی وسیله ای ایمن نیست». علت این موضوع آن است که بیم دتکتور‌های حرارتی جایگزین بیم‌های دود در اتاق خواب‌ها یا راهروها نمی شوند. با این حال یک سنسور حرارتی در زمینه خطر آتش سوزی در آشپزخانه یا مکان هایی مانند اتاق خشکشویی، گاراژ یا انباری‌هایی که در آن بیم دتکتورهای دود نباید نصب شود، مناسب است؛ زیرا گرد و غبار یا سایر ذرات بر ردیاب دود تأثیر منفی می گذارد و هشدارهای اشتباه صادر می کند. این امر باعث می شود در صورت امکان وقت اضافی برای تخلیه ساختمان یا خاموش کردن آتش سوزی فراهم شود.

ردیاب‌های حرارتی مکانیکی ایستگاه‌های هشدار دهنده آتش سوزی مستقلی هستند که – برخلاف بیم دتکتورها – می توانند در هر منطقه از خانه نصب شوند. مزیت حمل، نصب آسان و عملکرد و ایمنی بالا، این ردیاب حرارتی را برای حفاظت در مقابل آتش سوزی مناطق مسکونی در صورت ترکیب با بیم دتکتورهای دود مورد نیاز، تبدیل به انتخاب مناسبی می کند. بر خلاف بیم دتکتورها این آشکارسازها به هم پیوسته نیستند و فعال سازی حرارت محل آتش سوزی را مشخص و تخلیه از خانه را تسهیل می کند.

هر نوع ردیاب گرما مزایای خود را دارد و نمی توان گفت که همیشه باید از یک نوع ردیاب گرما به جای نوع دیگر استفاده کرد. اگر بخواهید یک بیم دتکتور حرارت برای افزایش سرعت بالای یک اجاق بزرگ بسته قرار دهید، هر وقت در باز می شود می توانید به دلیل گذرا بودن ناگهانی گرما، زنگ خطر ایجاد کنید. در این شرایط آشکارساز آستانه ثابت احتمالا بهترین است.

بیم دتکتور IR

این یک زنگ هشدار شکستن پرتو IR ایده آل برای استفاده در ورودی یا معابر است. این کار براساس حسگر محبوب IR ماژول TSOP1738 است که پالس‌های مادون قرمز ۳۸ کیلوهرتز را از LED IR فرستنده حس می کند. اگر فرستنده و گیرنده به درستی تراز شوند، برد مدار حدود ۵ متر است.
ماژول سنسور IR TSOP1738 فقط به اشعه مادون قرمز پالسی ۳۸ کیلوهرتز پاسخ می‌دهد. این اشعه مادون قرمز از LED IR را درک نخواهد کرد. بنابراین یک مدار فرستنده (همان طور که در گوشی از راه دور تلویزیون است) بر اساس آی سی ۵۵۵ مورد نیاز است. از هر مدار فرستنده استاندارد مبتنی بر IC 555 می توان استفاده کرد؛ اما خروجی آن باید دقیقا ۳۸ کیلوهرتز باشد. TSOP 1738 خروجی ۵ ولت و جریان ۵ میلی آمپر را در موقعیت خاموش می دهد این زمانی است که اشعه IR در دسترس نیست.

خروجی آن در حال غرق شدن است؛ به طوری که با دریافت پرتوهای IR 38kHz، خروجی صفر می شود. پایه ۲ ماژول باید ولتاژ تغذیه ای بین ۴٫۵ تا ۶ ولت داشته باشد. ولتاژ بالاتر از ۶ ولت دستگاه را از بین می‌برد. ماژول به طور کلی در برابر نور محیط ایمنی ندارد؛ اما ممکن است به منابع نوری مانند بالاست های الکترونیکی پاسخ دهد.

مقایسه بیم دتکتور با دتکتور نمونه گیر هوا

بیم دتکتور از کاربردی‌ترین آشکارسازها برای هشدار اعلام حریق است که کاربرد آن در فضاهای باز بیشتر توصیه می شود؛ از جمله مراکز خرید، سالن‌ها، فرودگاه، مراکز تفریحی ورزشی، مساجد، نمایشگاه ها و غیره. نحوه نصب آن بر دیوار است که در کنار سقف‌های صاف برد آن تا پانزده متر است.

در مقایسه با بیم دتکتور نمونه گیر هوا به دلیل اینکه به لوله کشی نیاز دارد، دارای ضمیمه‌های زیادی است. همچنین، برای تنظیمات قطر، فاصله و تعداد میان سوراخ‌های لوله‌ها به طراحی آن در نرم افزار مرتبط است. 

ضمن اینکه آشکارساز نمونه گیر هوا هزینه بالاتری نسبت به بیم دتکتور دارد. بنابراین نصب این نمونه گیر هوا دشوارتر از بیم دتکتور است و برای تست به اسپری هوا نیاز دارد؛ در صورتی که بیم دتکتورها با ورقه‌های مات و نیمه مات قابل آزمایش هستند.

بیم دتکتور UV

UV سازگارترین و سریع‌ترین روش شناسایی آتش در فضای باز یا فضاهای بزرگ و تشخیص شعله ماوراءبنفش است. انتشار اشعه ماوراء بنفش اساس این نوع تشخیص آتش را تشکیل می دهد. در واقع آشکارسازهای شعله UV  دستگاه‌های حسی هستند که برای پاسخ گویی به اشعه ماوراءبنفش طراحی شده‌اند که طول موج آن‌ها کمتر از ۳۰۰nm  است.

سنسور موجود در دستگاه یک لوله عکس است که شامل یک کاتد و یک آند است که در P بزرگ حدود ۳۰۰ ولت قرار می‌گیرد و در یک لوله پر از گاز بی اثر مهر و موم شده است. فوتون‌ها توسط اشعه ماورا بنفش روشن می شوند و به کاتد برخورد می کنند که به نوبه خود، الکترون‌هایی را که به سمت آند حرکت می کنند، آزاد می کند. الکترون مولکول‌های گاز موجود در لامپ را یونیزه می کند. سپس یک سیگنال خروجی در پالس ولتاژ تولید شده و توسط ردیاب ارسال می شود.

بیشتر اوقات، بیم دتکتورهای شعله UV برای مایعات قابل احتراق مانند آتش سوزی هیدروکربن استفاده می شوند؛ اما استفاده از آن‌ها منحصر به این نیست. ردیاب‌های UV یکی از معدود دستگاه‌هایی است که می‌تواند برای تشخیص آتش سوزی فلزات، هیدروژن و آمونیاک مورد استفاده قرار گیرند.

 حساسیت دستگاه می تواند توسط عوامل خاصی تغییر یابد. به عنوان مثال، اشعه ماوراء بنفش که باید دستگاه را بخواند ممکن است توسط فیلم‌های روغن یا سایر ترکیبات آلی که ممکن است در پنجره ردیاب وجود داشته باشد یا در محیطی که دستگاه نصب شده است، جذب شود.

آتــش نـــدا

نمایندگی رسمی فروش انواع تجهیزات اعلام حریق در بازار لاله زار تهران

با ما در ارتباط باشید:

درباره ی برخی از دتکتور ها بیشتر بدانید

نمایندگی محصولات آدرس پذیر و انواع دتکتور در لاله زار تهران

فروشگاه اینترنتی آتش ندا با سال ها سابقه درخشان در زمینه فروش انواع محصولات و تجهیزات سیستم اعلام حریق و سیستم اطفای حریق در قلب بازار لاله زار تهران در خدمت شماست تا با فروش محصولات اعلام حریق آدرس پذیر با قیمت و کیفیتی مناسب لذت یک خرید اینترنتی و حضوری به صرفه ای را برای شما ایجاد کند.

برای خرید و استعلام آخرین قیمت های بازار با شماره های درج شده تماس حاصل فرمایید تا کارشناسان آتش ندا شما را راهنمایی کنند.

راه های ارتباطی با فروشگاه آتش ندا:

نیاز به کمک دارید؟ پیام دهید