پنل اعلام حریق یا دستگاه مرکزی در سیستم اعلام حریق به عنوان کنترل کننده فعالیت میکند که تعدادی دتکتور به آن وصل شده است. اساسا از این پنلها در اماکن تجاری و ساختمانهای بزرگ استفاده میشود که وظیفه و نقش آنها نظارت بر وقوع آتش سوزی است و البته برق مورد نیاز دتکتورها را نیز تامین میکند و افراد را از محل دقیق آتش سوزی با خبر میکند.
پنلهای اعلام حریقی که ساخته میشوند مانند اعلام حریق سنس به دو صورت سیستم اعلام حریق متعارف و آدرسپذیر هستند که هر کدام از آنها ویژگیها و مشخصات منحصر به خود را دارند. از طریق پنل اعلام حریق میتوان ویژگیهای معمولی سیستمها را تنظیم کرد. برای مثال ریست کردن سیستم، حالت سکوت، تشخیص خطاها و مشکلات، هشدار اولیه وغیره را نام برد. البته این دستگاه میتواند همانگی لازم را بین تمام اجزاء ایجاد کند و اطلاعات را پردازش کند و تصمیم گیری کند. در حقیقت تمام این کارهای گفته شده توسط میکروپروسسورها صورت میگیرد. هر کنترل پنل از اجزای مختلفی همچون منبع تغذیه، برد الکترونیکی، ترمینالهای اتصال، نشانگرهای الای دی، بیزر، شستیها، کلیدها، دیودها تشکیل شده است که تماما در کنار هم میتوانند عملکرد مناسبی را به نمایش بگذارند.
لازم به اشاره است که انتخاب این سیستم به اندازه ساختمان، تعداد زونها، نوع کاربری ساختمان، تجهیزات ورودی و خروجی بستگی دارد. قیمت این پنل هم با توجه به نوع و برند آن وابسته است؛ سعی کنید بهترین برند را انتخاب کنید. گفتنی است که برندهای برتر کیفیت ساخت و عملکرد بالاتری دارند.
پنلهای مرکزی را نیز می توان براساس تعداد زونها نیز تقسیم بندی میشوند، که تعداد زونهای پنلها معمولا صورت ۲ – ۴ – ۶ – ۸ – ۱۶ – ۲۴ – ۳۲ می باشد که البته می توان تعداد زونها را با اضافه کردن کارتهای الکترونیکی در کنترل پنل، افزایش داد.
سیستم کنترل پنل آدرس پذیر ، سسیتم کنترل پنل متعارف، سیستم کنترل پنل هوشمند، سیستم کنترل پنل بی سیم
منبع تغذیه (PSU) ، برد الکترونیکی ، LED های نشانگر ، شستی کنترل
فروشگاه آتش ندا واقع در بازار بزرگ لاله زار تهران عرضه کننده انواع کنترل پنل سیستم اعلام حریق برندهای مطرح و معتبر ایرانی و خارجی با قیمتی مناسب و کیفیتی کم نظیر می باشد.
برای خرید و کسب اطلاعات بیشتر در زمینه قیمت محصولات و موجودی آنها کافی است با شماره های درج شده تماس حاصل فرمایید تا کارشناسان آتش ندا شما را راهنمایی کنند.
راههای ارتباطی با فروشگاه :
پانل اعلام حریق باید در نقاطی از ساختمان نصب شود که احتمال وقوع آتش سوزی در آنجا کمتر و مجهز به سیستم روشنایی اضطراری باشد. در عین حال به راحتی قابل مشاهده و پرسنل محافظت ساختمان بصورت دائم در آنجا رفت و آمد داشته باشند. به طوری که افراد حاضر در محل در صورت فعال شدن چراغهای اعلان حریق از وضعیت سریعا مطلع شده و اقدامات لازم را به سرعت و دقت انجام دهند. معمولا در اتاق نگهبانی، محدوده انبارها، بخش تاسیسات، مرکز اطلاعات هتلها ، مجتمعهای مسکونی، در ورودیها و مکانهایی که ماموران آتشنشانی به آن دسترسی داشته باشند، نصب می گردد.
در مکانهای بزرگ مانند بیمارستانها ، خوابگاهها ، فروشگاههای بزرگ، که اعلام خطر کلی در آن خوشایند نیست کنترل پنل را در اتاق مخصوص که همواره در آن مراقب وجود دارد نصب می کنند و از آنجا توسط تلفن، صداهای نرم، زنگ، علائم نوری یا چراغهای رنگی به قسمتهای دچار حادثه و حریق خبر داده می شود تا در امر تخلیه ساختمان تاخیر رخ ندهد.
در پنل اعلان حریق، بسته به شرکت سازنده تعداد دتکتورهای که می توان نصب کرد متفاوت است. در صورت فعال شدن دتکتور و بروز حریق، یک اتصال کوتاه در مدار ایجاد می شود و یک پیغام به کنترل پنل مرکزی ارسال می شود، سیستم کنترل پنل مرکزی اعلام حریق آژیرها و چراغهای اعلام خطر را به کار می اندازد. هرچند که خود پانل مرکزی علاوه بر اینکه به وسیله یک دتکتور دودی مورد محافظت قرار گیرد، باید در ارتفاع ۱/۸ و یا ۲ متر نصب شود تا از دسترسی افراد و خرابکاریهای احتمالی در امان باشد.
پانل اعلام حریق آدرس پذیر معمولا دارای یک نمایشگر LCD بزرگ لمسی جهت کاربری آسان می باشد. تمامی رویدادهای پانل بر روی صفحه نمایشگر لمسی آن نشان داده می شود. این نوع پنلها نسبت به نوع دیگر پیشرفته تر می باشند، که همه قطعات از طریق لوپ به آن متصل می شوند که بسته به نوع برند و شرکت سازنده و مدل پنل، تعداد لوپها و قطعات متصل شده و تعداد زونها در پنلها سیستم اعلام حریق، متفاوت است.
در واقع همه تجهیزات موجود در هر زون بصورت سری به همدیگر متصل می شوند و در نهایت همه زونها و تجهیزات بصورت حلقه به کنترل پنل مرکزی متصل می شوند. پنل اعلامحریق، در هنگام وقوع حریق قادر به تشخیص زون و حتی تجهیز اعلام کننده حریق ودر نهایت آدرس دقیق محل آتش سوزی می باشد.
این نوع کنترل پنلها نسبت به کنترل پنل متعارف از سیستم مرکزی پیچیده تری برخوردار می باشند.
انعطاف بالایی که در طراحی این پنلها در نظر گرفته شده است این امکان را می دهد تا نظارت و کنترل بر سیستم بیشتر باشد و به همین دلیل در ساختمانهای بزرگ مانند ساختمانهای تجاری، ساختمانهای اداری، اماکن تفریحی و … استفاده از این نوع کنترل پنل سیستم اعلام حریق مناسب می باشد.
این گونه پنلها در محلهایی که نیاز است تا اعلام حریق به صورت فوری مورد تشخیص قرار گیرد استفاده از این پنلها توصیه می شود.
سیستم اعلام حریق به یک یا چندین حلقه متصل می شود و لوکیشن هر نقطه در پنل مرکزی تعریف می شود.
با این طراحی از روی محل دتکتوری به راحتی می توان محل دقیق آتش سوزی را تشخیص داد.
این نوع پنلها راهکارهای مناسبی برای محیطهای کوچک و مکانهای که هزینه مود توجه قرار می گیرد، هستند. در این سیستم اعلام حریق متعارف همه تجهیزات موجود در هر زون بصورت سری نصب می شود که آخرین تجهیز نصب شده به کنترل پنل اعلامحریق وصل می شود.
که معمولا از مدار دیگری برای وصل کردن آژیرها، فلاشرها و دیگر تجهیزات هشدار دهنده استفاده می کنند. یکی از مهم ترین ایرادات این نوع سیستمها این است که نمیتوانند محل دقیق وقوع حریق را مشخص کنند و فقط زون مربوطه را مشخص و سیستم اعلام حریق و تجهیزات هشدار دهنده فعال می شوند.
خصوصا گر تعداد دتکتورهای هر زون زیاد باشد این نوع سیستمها معمولا با مشکل عدم شناسایی محل دقیق حریق مواجه می شود.
در این نوع کنترل پنلسیستم اعلامحریق از مجموعه ای از مدارها استفاده شده است که همهی سنسورهای اصلی و فرعی تشخیص آتش را به سیستم مرکزی وصل می کنند.
به هنگام آتش سوزی از سنسورها سیگنالهایی به پنل کنترل ارسال می شود و در این هنگام یک لامپ LED در محل دقیق آتش سوزی بر روی نقشه ساختمان روشن می شود.
نصب این نوع سیستم اعلام حریق به دلیل سیم کشیهای مجزا برای هر نقطه هزینه بر می باشد. البته باید گفت که با وجود این گونه سیم کشیها باز هم قیمت این نوع کنترل پنل سیستم اعلام حریق نسبت به پنلهای آدرس پذیر پایینتر خواهد بود. این نوع پنلها برای مدیریت ساختمانهای کوچک مانند مغازهها، رستورانها و آپارتمانها مناسب می باشند.
در سیستم اعلام حریق هوشمند، کنترل پنلاعلام حریق مدوام در حال دریافت سیگنال از دتکتور اعلام حریق و دیگر سنسورها می باشد.کنترل پنل مرکزی اعلام حریق همیشه در حال ارسال و دریافت و پردازش اطلاعات از سنسورها می باشد که حالت هشدار و یا عدم هشدار وجود ندارد. دتکتورها دیگر وقوع حریق را تشخص نمی دهند فقط با حساسیت بسیار بالا محیط را مورد بررسی قرار میدهند و تمامی اطلاعات را بطور پیوسته در اختیار کنترل پنل قرار می دهد. و کنترل پنل مرکزی با پردازش این اطلاعات وقوع و یا عدم وقوع حریق را تشخیص می دهد.
از خصوصیات مهم این نوع سیستمها می توان به عدم تشخص اشتباه و خطا، امکان ایجاد حساسیت منحصر به فرد برای هر کدام از دتکتور ها، عکس العمل بسیار سریع در هنگام بروز حریق، برنامه ریزی از طریق صفحه نمایش، قابلیت اتصال به سایر سیستمهای امنیتی و حافظتی و کنترل نرم افزاری اشاره کرد.
یکی از خصوصیات بسیار خوب پنل اعلامحریق بی سیم نصب بسیار راحت و بدون سیم کشی، استفاده در مکانهای مختلف بدون هیچ گونه تغییر در ظاهر و نما با قابلیت تنظیم و انعطاف پذیری بالا است که باعث کاهش هزینه و زمان میشود. هرچند که این سیستمها در زمانهای دور به دلیل تداخل امواج مغناطیسی و عمر منبع تغذیه محبوبیت زیادی نداشتن، اما در حال حاضر روز به روز بر محبوبیت آنها افزوده می شود.
در این نوع سیستم اعلام حریق نیاز به هیچ گونه کابل کشی، لوله کشی، داکت و خرابی وجود ندارد.
در صورت وقوع حریق و فعال شدن سیستم کنترل پنل فعال شده و سیستم با شماره که از قبل برای آن تعریف شده به طور خودکار تماس می گیرد.
پنلاعلام حریق بی سیم دارای باطری و منبع تغذیه سر خود هستند و هیچ گونه تداخلی با دیگر امواج رادیویی موجود در مکان ندارند. البته می توان به این سیستمهای وایرلس، دیگر تجهیزات اعلام حریق باسیم را وصل کرد.
تمام وظایف تعیین شده برای کنترل پنل سیستم اعلام حریق توسط میکروپروسسورها ( microprocessor ) به انجام می رسد و تمام اجزای در نظر گرفته شده برای آن به مرکز کنترل وصل می شود. در واقع می توان این طور گفت که کنترل پنل سیستم اعلام حریق وظیفه مهم پردازش، پایش و کنترل کل سیستم را به عهده دارد.
مرکز کنترل این سیستم مجهز به مدارهای عیب یاب میباشد که این مدارها به هنگام ایجاد مشکل در هر قسمت سیگنالهایی را به مرکز کنترل ارسال می کند. هم چنین کنترل پنلسیستم اعلامحریق به نوعی آلارم یا زنگ متصل است که به محض دریافت سیگنال خطر توسط مرکز کنترل آلارم فعال شده و باعث تخلیه سریع تر محیط می شود.
منبع تغذیه کنترل پنل مرکزی یا به صورت داخلی و ترانس در خود پانل و یا اینکه در خارج آن نصب می شود. ولتاژ خروجی منبع تغذیه معمولاً ۲۴ ولت DC و قدرت جریان دهی آن بسته تعداد زونها متفاوت است. معمولا برای کنترلهای پنل اعلان حریق دو زون ۲ آمپر و و برای با زونهای بیشتر، قدرت جریان دهی منابع تغذیه جداگانه حدود ۳ تا ۶ آمپر است.
فیور، رله مربوط به نگهدارنده، جامپرهایی برای تنظیم، نشانگرهای اتصال کوتاه و قطعی مدار، کانکتور اتصال زون و دیگر قطعات بر روی برد الکترونیکی کنترل پنل اعلام حریق وجود دارد.
معمولا هریک از LED اطلاعات خاصی را نمایش می دهند.
برای تنظیم کنترل پنل بکار می روند.
برخی ویژگیهایی که در این نوع پنلها وجود دارد قابل تنظیم بوده و می توان آنها را تغییر داد. از جمله این ویژگیها می توان به ریست کردن سیستم اشاره کرد به طوری که بعد از هر بار حریق می توان سیستم را ریست کرده تا هشدار دهنده ها به حالت عادی برگردند.
حالت سکوت از دیگر ویژگی ها می باشد و این امکان را می دهد تا بعد از تخلیه محل هشدار دهنده ها به حالت سکوت در آیند. هشدار اولیه که قبل از به صدا در آمدن آلارم اصلی فعال می شود از جمله ویژگیهای دیگری است که می توان آنها را تغییر داد.
بروزرسانی در تاریخ ۱۴۰۱/۰۳/۰۵