معرفی تجهیزات و سیستم اعلام حریق
در ابتدا سیستم اعلام حریق Fire Alarm System کاملا بصورت دستی انجام می گرفت.حریق از طریق زنگ دستی، شیپور ، سوت و یا ناقوس کلیسا به مرکز آتش نشانی و یا مراکز مرتبط اطلاع رسانی می شد.
اما مشکل اساسی این نوع سیستم ها عدم تشخیص محل دقیق وقوع حریق بود که ممعولا با خطا همراه بود.اما با اختراع تلگرام در سال ۱۸۴۷ در نیویورک، اعلام حریق، دقیق تر، احتمال خطای کمتر وبا سرعت بیشتر از این طریق صورت می گیرفت.
با استفاده از سیم کشی سیستم مرکز و تابلوها ارسال اطلاعات و زنگ در کلیساها، مدارس و جایگاه های آتش نشانی به یکدیگر متصل می کردند.
سپس شرکت هایی خصوصی در این زمان شکل گرفتند تا خدمات استفاده عمومی از ایستگاه های مرکزی و عملیات اعلام حریق و هشدار سرقت را برای شرکت ها، ساختمانهای مسکونی و کارخانجات را ایجاد کنند.در سال ۱۸۸۵ سیستم اعلان حریق دستی با نام سیستم اعلان حریق کمکی اختراح شد که بعد ها با پیشرفت هایی که در این زمینه صورت گرفت در سراسر ایالات متحده به صورت گسترده مورد استفاده قرار گرفت.
سیستم اعلامحریق به مجموعه تجهیزات و قطعات الکترونیکی گفته می شوند که وظیفه تشخیص و آشکار سازی حریق را بر عهده دارند. معمولا در هنگام وقوع آتش سوزی خسارت های مالی و جانی بسیاری ایجاد می شود. استفاده از سیستم اعلامحریق می تواند تا حدی بسیار زیادی میزان این خسارت ها را کاهش دهد. در واقع استفاده از این تجهیزات یک روش پیشگیرانه ست که از زمان های بسیار دوری مورد استفاده قرار میگرفته است و نقش بسیار مهمی در پیشگیری از بروز حریق و آتش سوزی و حفاظت از جان و مال افراد ایفا می کند.
چه اجزا و تجهیزاتی در سیستم اعلام حریق مورد استفاده قرار می گیرد؟
شاسی اعلام حریق،دتکتور اعلام حریق،پنل مرکزی اعلام حریق، آژیر اعلام حریق
سیستم اعلام حریق چگونه کار می کند؟
اساس کار این سیستم اعلام حریق به این صورت است که ابتدا حریق، نشت گاز، دود، حرارات و شعله توسط حسگر اعلام حریق و یا دتکتور اعلام حریق شناسایی میشود. سپس یپغام را برای پنل مرکزی اعلام حریق و یا در اصطلاح تابلو اعلام حریق ارسال میشود، سپس کنترل پنل مرکزی اعلام حریق پس ار پردازشهای لازم و بررسی صحت وقوع حریق وعدم خطا در سیستم، آژیر اعلام حریق و فلاشر اعلام حریق را فعال میکند.
سیستم اعلام حریق چگونه کار می کند؟
در ابتدا برای پیاده سازی یک سیستم اعلامحریق و کاهش خسارات و آسیب های احتمالی وقوع حریق ، سیستم را به نحوی طراحی کرد که بتواند در صورت بروز حریق، در همان ابتدا آتش سوزی را تشخیص داده و آن را اعلام کند. معمولا این سیستم ها شامل بخش های کنترل پنل مرکزی اعلام حریق ، آژیر اعلام حریق ، شاسی اعلام حریق ، دتکتور اعلام حریق می باشد.
که هریک وظایف مشخصی دارند. تشخیص وقوع آتش سوزی بر عهده دتکتور اعلام حریق می باشد. دتکتور اعلام حریق بسته به نوع آن، با افزایش دما، حرارت، دود و یا گاز در محیط فعال میشوند و فرمان آلارم را برای پنل مرکزی اعلام حریق ارسال میکند.
البته تشخیص حریق می تواند از طریق افراد حاضر در محل صورت گیرد، وبا فشردن به صورت دستی، شاسی اعلام حریق، وقوع آتش سوزی را به تابلو اعلام حریق ارسال کند. تابلو اعلام حریق یا همان پنل مرکزی در واقع مهم ترین بخش سیستم اعلام حریق می باشد .
تمامی تجهیزات و اجزای سیستم را به هم متصل میکند، و ارتباط بین تمامی آنها را برقرار میکند. سپس تابلو اعلام حریق مرکزی آژیر اعلام حریق ، فلشر ها و دیگر وسایل هشداری دیداری و شنیداری را فعال می کند.
دو نوع اصلی سیستم های اعلام حریق معمولی و آدرس پذیر وجود دارد اجزای مختلفی که این سیستم ها را تشکیل می دهند یا خودکار و یا به صورت دستی هستند. اطلاعات زیر به شما کمک می کند تا تصمیم بگیرید که چه نوع سیستم اعلام حریق در محل کار شما بهترین عملکرد را خواهد داشت.
سیستم اعلان حریق دارای مزایای خوبی است که باعث می شود در هر مجتمع اداری و تجاری و مسکونی از آن استفاده نمود. در واقع سیستم های اعلام حریق از جمله سیستم هایی هستند که می توانند از طریق هشدار ها و روش های مختلف اعلانات مختلفی را تعیین کنند. مزایای سیستم اعلامحریق به شرح زیر است:
- مقاومت در برابر سایش
- ضد زنگ
- ابعاد دقیق
- نصب آسان
- قابل اعتماد
- حساسیت بالا به مشخصه های آتش مانند دود، مه
- هشدار به هنگام
از جمله معایب سیستم های اعلام حریق می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- اگرچه مدل های ارزان تر سیستم اعلامحریق می تواند عملکرد خوبی داشته باشد، اما نصب آن گران تر است
- با سیستم متداول اعلام حریق نمی توان محل دقیق آتش سوزی را تعیین کرد. با این حال ، با سیم کشی طبقه ها یا مناطق مختلف به عنوان منطقه ، می توان نشانه ای از آتش سوزی در کدام منطقه را ارائه داد.
- در صورت قطع شدن سیم ، دستگاه قطع شده و ممکن است وجود آتش را نشان ندهد.
انواع سیستم اعلام حریق
معمولا در این سیستم ها تشخیص حریق توسط افراد صورت میگیرد. پس از تشخیص حریق توسط افراد حاضر در محل و فشردن شاسی اعلام حریق، آژیرهای و سیستم های هشداری اعلام حریق فعال می شوند.
سیستماعلام حریق خودکار بر خلاف سیستم دستی اعلام حریق وابستگی کمتری به حضور انسان دارند. دز این سیستم ها تشخیص حریق و اعلام آن کاملا بصورت اتوماتیک صورت میگیرد.
سیستم اعلام حریق خانگی معمولا در بسیاری از منازل مسکونی و گاهی اوقات در مراکز صنعتی، تجاری و اداری هم استفاده میشود. وجود این سیستم برای کاهش خسارتهای جانی و مالی مهم است و بهترین روش برای حفاظت از ساختمان و ساکنین آن خواهد بود. از جمله مهمترین کارهایی که برای حفظ امنیت ساکنان خانه میتوان انجام داد تهیه و خرید سیستم اعلام حریق خانگی است. گفتنی است که این سیستم تجهیزی الکترونیکی است که باید آن را به پنل مرکزی نصب کرد. این تجهیز به صورتی طراحی شده که با مشاهده علائم آتش سوزی اعلام خطر کرده و افراد خانه را از حادثه با خبر میکند. سیستمهای اعلام حریق از نظر کاربری که دارند به چهار دسته ترکیبی، خانگی، شهری و محلی یا محلهای حفاظت شده تقسیم میشوند. طبق قوانین موجود در کشور ما ایران برای ساختمانهایی که ۵ طبقه دارند وجود سیستم اعلام حریق خانگی لازم و ضروری است.
همان گونه که قبلتر گفتیم بر اساس قوانین مربوط به ساختمانسازی لازم است که برای ساختمانهای بیشتر از ۵ طبقه سیستم اعلام حریق نصب و راه اندازی شود و اما برای ساختمانهایی که بیشتر از ۱۰ طبقه دارند باید از سیستم اعلام حریق آدرسپذیر استفاده کنند. توجه کنید ساختمانهایی که تعداد طبقات آنها کمتر است بهترین کار این است که از اعلام حریق متعارف استفاده کنند چرا که قیمت مناسبتری هم دارد. اساسا اگر کیفیت را به همراه قیمت میخواهید بهترین انتخاب برندهای برتر است. برندهای مختلف خارجی و ایرانی در بازار وجود دارند که درجه کیفیت و قیمت آنها با هم متفاوت است بنابراین سعی کنید بهترین مورد را انتخاب کنید. سیستم اعلام حریق موجود در هر ساختمان به نوبه خود انواع مختلفی دارند که هر کدام از آنها را میتوان برای کاربردهای مختلفی مورد استفاده قرار داد.
یکی از ساده ترین و ابتدایی ترین سیستماعلام حریق، سیستم های متعارف می باشد. ساختمان به چندین بخش تقسیم می شود که هر قسمت آنرا زون می نامند. معمولا در ساختمان ها هر طبقه را به عنوان یک زون مشخص می کنند.
همه این زون ها به کنترل پنل مرکزی متصل می شوند و در صورت آتش سوزی، فقط زونی که وقوع حریق در تشخیص داده شده را مشخص می شود. در واقع امکان تشخیص محل دقیق حریق در این نوع سیستم ها وجود ندارد.
یکی از دتکتورها یا حسگر ها موجود در هر زون بصورت خطی و در قالب یک مدار به هم پیوسته به پنل اعلام حریق متصل می شود و در صورت بروز آتش آژیرها و دیگر لوازم هشداری را فعال می کند.
در سیستم اعلان حریق آدرس پذیر هریک از دتکتور ها و سشتی ها با یک کد خاص تعریف می شوند و هریک دارای آدرس منحصر به فرد می باشند. که هنگام وقوع حریق، پنل اعلام حریق قادر به تشخیص محل دقیق دتکتور و یا ساشی که فعال شده می باشد.
از مزایای سیستم اعلان حریق هوشمند میتوان به تشخیص سریع و محل دقیق حریق و انجام اقدامات لازم در کمترین زمان برای کاهش میزان خسارت اشاره کرد.
و پیشرفته تر از سیستم اعلام حریق متعارف می باشند و معمولا در مکان بزرگتر مورد استفاده قرار می گیرند.همه تجهیزات و اجزای سیستم اعلان حریق آدرس پذیر به صورت حلقه به هم دیگر وصل می شوند. در واقع از پنل اعلام حریق شروع و در انتها به آن نیز ختم می شود
پیشرفت تکنولوژی باعث تغییرات مهمی در سیستم اعلان حریق شده است. امواج رادیویی برای ارتباط بین آژیرها، دتکتور و کنترل پنل و ساشی اعلام حریق امواج جایگزین سیم و رشته ها شده اند.
تجهیزات اعلام حریق بیسیم باید به صورتی به هم متصل شوند که تداخل امواج با دیگر امواج از جمله بی سیم پلیس و آم صورت نگیرد و اختلال در کارکرد سیستم ایجاد کنند.
از مزایای این نوع سیستم ها می توان به عدم نیاز به کابل کشی، سیم کشی و داکت، عدم تخریب و خرابی، راه اندازی سریع و آسان و کاهش هزینه نسبت به دیگر سیستم ها اشاره کرد. البته در اکثر این سیستم ها امکان اتصال تجهیزات و سیستم اعلام حریق با سیم نیز وجود دارد.
اجزا و تجهیزات سیستم اعلام حریق
خطرات و صدمات و خسارت های حریق به قدری زیاد است که نمی توان به راحتی تجهیزات و سیستم اعلامحریق را نادیده گرفت. از جمله خطراتی می باشد که همواره تاسیسات و صنایع مختلف، برج ها و ساختمان های مسکونی و تجاری بزرگ و کوچک مورد تهدید قرار میدهد که درصورت عدم پیشگیری از وقوع و یا تشخیص حریق و نبود تجهیزات اعلان حریق لازم برای تشخیص حریق می تواند خسارت های غیر قابل جبرانی برای جان و مال افراد، محیط زیست و اعتبار و سرمایه سازمان ها و شرکت ها ایجاد کند. از این رو کارخانه ها و برند های مختلف، سازمان ها دولتی و مراکز بیمه پیشترفت های زیادی در این زمینه برای پیشگیری،کاهش تلفات و جبران خسارات ناشی از حریق کردند.
با توجه به اهمیت موضوع در ادامه به توضیح اجزا و تجهیزاتی سیستم اعلان حریق می پردازیم. معمولا شامل بخش های پنل اعلام حریق ، آژیر اعلان حریق ، شاسی اعلام حریق ، دتکتور اعلان حریق می باشد. که هریک وظایف مشخصی دارند.
- دتکتورها
- تجهیزات اعلام حریق مانند آژیر و فلاشر
- مرکز کنترل حاوی ارتباط بین دتکتور ها و سایر تجهیزات
- منبع تغذیه و باطری پشتیبان به منظور تامین برق مورد نیاز
معرفی اجزای سیستم اعلام حریق
دتکتور اعلان حریق دودی نسبت به دتکتور حرارتی سریع تر عمل می کنند. نبایستی دتکتور ودی را در معرض دریچه های جریان هوا و مکان های با دود زیاد و رطوبت بالا مثل آشپزخانه و پارکینگ قرار داد. مناسب ترین مکان برای این نوع دتکتورها ، محیط هایی که دود و آلودگی عادی دارند، است.
کنترل پنل سیستم اعلان حریق دستگاهی است که تمامی اجزای سیستم اعلامحریق به آن متصل گردیده و دائماً در حال آنالیز تجهیزات اعلام حریق می باشد و در صورت بروز حریق یا خرابی با فعال نمودن آژیر ها و سایر هشدار دهنده ها وقوع حریق یا خرابی را اعلام می کند.
در سیستم اعلامحریق دستی، اعلام آتش توسط انسان و فشار دادن یک شاسی صورت می گیرد. این سیستم ها برای مکان هایی که انسان در آنجا حضور دارد مورد استفاده قرار می گیرند.در واقع در مکان های که افراد به صورت طولانی حضور ندارد مناسب نیستند.
آژیر اعلام حریق به عنوان تجهیزات هشدار دهنده صوتی و شنیداری هستند، که توسط آن وقوع حریق به تمامی افراد حاضر در محل و پرسنل آتش نشانی خبر داده می شود. آژیر اعلام حریق بایستی در راه پله ها، انباری ها و تمام محل های تحت حفاظت، شنیده شود تا اقدامات لازم به عمل آید.
- ULCE
- VDS
- CQST
- TUV
- LPCB
- EVPU
- EN-54
- NFPA72
- BS5839
- جریان های بالای هوا
- اسپری آیروسل ها
- حشرات
- گرد و غبار (در یک دوره زمانی مشخص از فعالیت های صنعتی ایجاد می شود.)
- دود تنباکو
- بخارها (حاصل حمام و فرایندهای صنعتی)
- دودهای حاصل از فرایندهای پخت و پز
نمایندگی برند های سیستم اعلان حریق
اهمیت سیستم اعلام حریق و ضروریت استفاده از آنها در مکان ها و ساختمان های تجاری ، مسکونی و اداری با توجه به موارد گفته شده کاملا مشخص شده است. در ایران برند های مختلف داخلی و خارجی در زمینه سیستم اعلام و اطفای حریق وجود دارد. برندهای سیستم اعلامحریق ایران با توجه به قیمت بسیار مناسب نسبت به هم نوعان خارجی و کیفیت بسیار خوب آنها بسیار مورد استفاده قرار میگیرد.
برند های ایرانی سیستم اعلان حریق
سنس به عنوان یکی از بزرگترین شرکتهای تولید کننده در زمینه تجهیزات اعلام حریق در سال 1387، محصولات اعلام حریق کانونشنال را به بازار عرضه کرد، سپس با پیشرفت تکنولوژی تجهیزات اعلام حریق آدرس پذیر را نیز ارائه داد.
سایان برند معتبر ایرانی در زمینه سیستم اعلام حریق و همچنین سیستم اطفای حریق سایان با ارائه محصولات با کیفیت بالا و تنوع زیاد و قیمت بسیار مناسب در مقایسه با برندهای معتبر خارجی فعالیت می کند.
شرکت آشکارسازان ایرانیان در سال 1390 با استفاده از تجارب کارشناسان مجرب اقدام به طراحی و تولید تجهیزات سیستم اعلام حریق با برند “تسلا” نمود. سیستم اعلام حریق تسلا در سال 1393 برای اولین بار در ایران موفق به تاسیس آزمایشگاه تخصصی تجهیزات اعلام حریق براساس دستورالعمل ها و خطوط راهنمای ISIRI و EN54 شده است.
شرکت اعلام حریق آرمان ایمن ایرانیان که نام تجاری زیتکس شناخته می شود. این شرکت فعالیت خود را در سال ۱۳۸۶ با واردات محصولات zitex از کشور فنلاند و ترکیه آعاز نمود.با تاسیس واحد تحقیقات و توسعه قادر شد در جهت بومی سازی این برند سیستم اعلام حریق در ایران قدم بردارد.
برندهای خارجی سیستم اعلان حریق
قیمت سیستم اعلام حریق
سیستم اعلام حریق بسته به نوع که آدرس پذیر و یا کانونشیال می باشد می باشد. معمولا کانونشنال هزینه و قیمت بسیار کمتری دارد هرچند که پارامترهای زیادی در قیمت سیستم اعلان حریق می تواند نقش داشته باشد. جهت اطلاع از قیمت کلیه محصولات و تجهیزات اعلام و اطفای حریق با مشاورین آتش ندا در تماس باشید.
آتش ندا نمایندگی رسمی سیستم اعلان حریق سنس، تسلا، زیتکس، سایان در ایران